Musici

Ron Schaaper

Musicus 11 – 21 augustus 2022

Ron studeerde aan het conservatorium van Utrecht bij Peter Hoekmeijer. Hij was prijswinnaar bij Het Prinses Christina Concours en het Stichting Jong Muziektalent Nederland Concours. Na zijn afstuderen remplaceerde hij in verschillende Nederlandse beroepsorkesten w.o. het Radio Filharmonisch Orkest en Het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In deze tijd begon hij aan zijn kamermuziek carrière. Hij speelde jarenlang in het NOG-Ensemble(blaaskwintet en strijkkwintet) en met dit ensemble speelde hij veelvuldig het Schubert octet. Ook is er een cd opgenomen met het Rheinberger Nonet. Ron maakte deel uit van het Euterpe Blaaskwintet en Het Duits/Amerikaans ensemble Spectrum Concerts Berlin. Met dit laatste ensemble heeft hij vaak, samen met Janine Jansen en Daniel Blumenthal, de hoorntrio’s van Johannes Brahms en  Robert Helps  gespeeld, waarvan de laatste in de Philharmonie in Berlijn is opgenomen.

Hij was te horen op verscheidende festivals in binnenland (Utrecht, Den Bosch, Kerkrade) en buitenland (Zweden, Duitsland, USA). In 2002 werd hij solohoornist van het Radio Symfonie Orkest en sinds 2004 bekleedt hij deze functie in het Residentie Orkest. Hij soleerde met beide orkesten o.a. met het 4de hoornconcert van Mozart.

Ron is vast lid van “Nieuw Amsterdams Peil” ,dit ensemble heeft zich gespecialiseerd in het nieuwe repertoire. Het ensemble geeft vaak compositie-opdrachten aan de gevestigde orde van componisten (Martijn Padding, Elmer Schönberger, Louis Andriessen)en aan de opkomende generatie (Caliope Tsoupaki, Arnoud Noordegraaf). Met dit ensemble heeft Ron vaak het hoorntrio van Ligeti gespeeld.

Ook is hij eerste hoorn van Het Nederlands Blazers Ensemble waarmee hij regelmatig in binnen-en buitenland op het podium staat. Met het NBE heeft Ron tientallen cd’s opgenomen. Sinds een paar jaar speelt hij bij het Orlando Kwintet, ontstaan op het Orlando Festival te Kerkrade. Dit kwintet musiceert van oude muziek tot modern en is zich aan het specialiseren op het gebied van bewerkingen. Hier is de cd”Ravelation”,met allemaal bewerkingen van muziek van Ravel, een goed voorbeeld van.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit