Over het Orlando Festival

Het Orlando Festival, het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland, is bedoeld voor muziekliefhebbers van alle leeftijden, voor amateurs en beroepsmusici.

Orlando levert sinds de oprichting in 1982 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van kamermuziek in Nederland en daarbuiten. Jaarlijks worden twee evenementen georganiseerd: het tiendaagse Orlando Festival in de zomer en de Orlando Samenspelcursus met vier lesdagen in het voorjaar.

Het Orlando Festival heeft een uitstekende internationale reputatie opgebouwd en neemt een sterke positie in als het enige grote kamermuziekfestival in Zuidoost-Nederland. Uiteenlopende groepen van beoefenaars van kamermuziek en een breder publiek worden samengebracht in een uitnodigende en bruisende festivalsfeer.

Het hart van het Orlando Festival bevindt zich in de culturele HuB van Kerkrade, waar de middagconcerten, lessen, masterclasses en workshops plaatsvinden.

De tien Orlando avondconcerten, verzorgd door circa 30 internationale en gerenommeerde kamermusici, vinden plaats op podia in Zuid-Limburg: Parkstad Limburg Theater Kerkrade en de Sint Janskerk in Maastricht.

De jonge ensembles van de European Summer Course for Chamber Music verzorgen zo’n 20 regioconcerten op mooie locaties door heel Limburg. De bijzondere en succesvolle Orlando formule – veelzijdige programmering, hoog niveau van uitvoeringen, concerten in combinatie met educatie – maakt het Orlando Festival uniek, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.

Orlando werkt onder meer samen met de (Eu-)regionale muziekscholen, het Prinses Christina Concours, CoMAMaastricht en met talrijke Limburgse podia.

Met circa 100 evenementen in tien dagen richt het Orlando Festival zich op concertpubliek uit de Euregio en Nederland, en op festivalbezoekers en actieve deelnemers uit geheel Nederland en het buitenland. De radiozenders Radio 4, L1 en De Concertzender nemen vrijwel alle Orlando concerten op voor latere uitzending, waardoor jaarlijks nog eens naar schatting 200.000 luisteraars kunnen meegenieten. Orlando produceert jaarlijks bovendien 1 tot 2 compact discs met (live-)opnames van interessante onderdelen van het festivalprogramma.

Een overzicht van de concertprogramma’s van alle voorgaande edities van het Orlando Festival vindt u hier: HISTORIE.

DOELGROEPEN

De doelgroepen van het Orlando Festival zijn zeer divers:
regulier concertpubliek voor middag- en avondconcerten, kamermuziekliefhebbers, amateur-kamermuziekbeoefenaars van alle niveaus en in elke leeftijd oplopend van 12 jaar tot senioren, conservatoriumstudenten (van 18 tot 24 jaar) en jonge professionele kamermuziekensembles (tot 35 jaar).

Orlando onderscheidt daarbij twee belangrijke hoofddoelgroepen: enerzijds de deelnemers (amateur en jonge professionele) en anderzijds het publiek/de bezoekers.

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit