Over het Orlando Festival

Van 11-21 augustus 2022 vindt de 40ste editie van het Orlando Festival plaats. 

Het Orlando Festival, het oudste en grootste kamermuziekfestival van Nederland, is bedoeld voor muziekliefhebbers van alle leeftijden, voor amateurs en beroepsmusici.

Orlando levert sinds de oprichting in 1982 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van kamermuziek in Nederland en daarbuiten. Jaarlijks worden twee evenementen georganiseerd: het tiendaagse Orlando Festival in de zomer en de Orlando Samenspelcursus met vier lesdagen in het voorjaar.

Het Orlando Festival heeft een uitstekende internationale reputatie opgebouwd en neemt een sterke positie in als het enige grote kamermuziekfestival in Zuidoost-Nederland. Uiteenlopende groepen van beoefenaars van kamermuziek en een breder publiek worden samengebracht in een uitnodigende en bruisende festivalsfeer.

Het hart van het Orlando Festival bevindt zich in de culturele HuB van Kerkrade, waar de middagconcerten, lessen, masterclasses en workshops plaatsvinden.

De tien Orlando avondconcerten, verzorgd door circa 30 internationale en gerenommeerde kamermusici, vinden plaats op podia in Zuid-Limburg: Parkstad Limburg Theater Kerkrade en de Sint Janskerk in Maastricht.

De jonge ensembles van de European Summer Course for Chamber Music verzorgen zo’n 20 regioconcerten op mooie locaties door heel Limburg. De bijzondere en succesvolle Orlando formule – veelzijdige programmering, hoog niveau van uitvoeringen, concerten in combinatie met educatie – maakt het Orlando Festival uniek, niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.

Orlando werkt onder meer samen met de (Eu-)regionale muziekscholen, het Prinses Christina Concours, CoMAMaastricht en met talrijke Limburgse podia.

Met circa 100 evenementen in tien dagen richt het Orlando Festival zich op concertpubliek uit de Euregio en Nederland, en op festivalbezoekers en actieve deelnemers uit geheel Nederland en het buitenland. De radiozenders Radio 4, L1 en De Concertzender nemen vrijwel alle Orlando concerten op voor latere uitzending, waardoor jaarlijks nog eens naar schatting 200.000 luisteraars kunnen meegenieten. Orlando produceert jaarlijks bovendien 1 tot 2 compact discs met (live-)opnames van interessante onderdelen van het festivalprogramma.

Een overzicht van de concertprogramma’s van alle voorgaande edities van het Orlando Festival vindt u hier: HISTORIE.

DOELGROEPEN

De doelgroepen van het Orlando Festival zijn zeer divers:
regulier concertpubliek voor middag- en avondconcerten, kamermuziekliefhebbers, amateur-kamermuziekbeoefenaars van alle niveaus en in elke leeftijd oplopend van 12 jaar tot senioren, conservatoriumstudenten (van 18 tot 24 jaar) en jonge professionele kamermuziekensembles (tot 35 jaar).

Orlando onderscheidt daarbij twee belangrijke hoofddoelgroepen: enerzijds de deelnemers en anderzijds het publiek/de bezoekers.

Amateurdeelnemers

Amateur deelnemers kunnen zowel met een ensemble als individueel deel nemen aan het Orlando Festival. We bieden daarnaast aangepaste arrangementen voor ensembles uit de regio aan.

Lees hier meer over deelname met een eigen ensemble:
amateur ensembles

Lees hier meer over individuele deelname aan:
Ad Hoc op Orlando

Bezoekers

Tijdens het festival kunnen alle evenementen en concerten bezocht worden. U kunt ook een aantal dagen in één van de Fletcher Hotels in Kerkrade verblijven.

Lees meer over een bezoek aan het Orlando Festival:
Bezoek het Orlando Festival

Jonge professionele musici

Stichting Kamermuziek Limburg (SKL) bouwt in de periode 2021-2024 de Europese oriëntatie van de oorspronkelijke masterclasses van het Orlando Festival verder uit in de European Summer Course for Chamber Music (ESC).

De missie van de ESC is het samenbrengen van de meest getalenteerde jonge musici (van 18 tot 32 jaar) in kamermuziekverband, waarbij een gedeelde interesse in Europees erfgoed en een voortdurend streven naar excellentie belangrijke voorwaarden voor deelname zijn, om aldus de aandacht voor en de kwaliteit van de Europese kamermuziekpraktijk te versterken en daarbij tevens volgende generaties musici en publiek te interesseren en te inspireren.

Lees meer over de ESC:
European Summer Course

Professionele kamermusici

Ieder jaar komen er een aantal professionele kamermusici naar Orlando die de namiddag- en avondconcerten zullen verzorgen. Daarnaast zullen ze ook de lessen verzorgen voor de amateurmusici en de jonge professionele musici.

Nieuwsgierig welke musici dit jaar naar Orlando komen?
Musici, docenten en coaches

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit