English

Orlando Festival

In 2020 vindt de 39ste editie van het Orlando Festival plaats van 13 – 23 augustus. 

De inschrijving voor deelname aan het festival start in februari 2020. 

INLEIDING

Dit internationale kamermuziekfestival, het oudste en grootste van Nederland, is voor liefhebbers van alle leeftijden, van amateur tot professional. Het hart van het festival ligt in de voormalige abdij Rolduc in Kerkrade, waar lessen, masterclasses, workshops, lezingen en concerten plaatsvinden. Door de speciale formule van het festival – het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de prachtige festivallocatie, de verrassende programmering en de toegankelijkheid van het festival voor (amateur)musici en bezoekers van alle leeftijden – is het Orlando Festival uniek en aantrekkelijk voor velen. Orlando brengt professionals, amateurs, volwassenen en jongeren samen, die allemaal een passie voor muziek delen. Kom langs en laat je betoveren door de prachtige muziek die door de oude kloostergangen klinkt, ontmoet nieuwe mensen en laat je inspireren! Of kom naar een van de vele concerten die Orlando in de (Eu)regio organiseert. Alle concerten worden verzorgd door de top van de kamermuziek en aanstormend talent, die u eraan zullen herinneren wat de kracht en schoonheid van deze muziek is.

Het Orlando Festival vormt een samenhangend geheel van uiteenlopende muzikale activiteiten gedurende een aaneengesloten periode van tien dagen. In dat tijdsbestek worden ongeveer 100 evenementen georganiseerd, zoals concerten, masterclasses, lezingen, workshops en openbare repetities.

MISSIE

Het Orlando Festival is het oudste kamermuziekfestival van Nederland en levert al sinds 1982 een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en promotie van de kamermuziek in Nederland. Het festival werd opgericht door Stefan Metz, cellist van het Orlando Kwartet. sindsdien heeft het Orlando Festival een goede internationale reputatie opgebouwd en neemt het een unieke positie in als enige grote festival voor kamermuziek in zuidoostelijk Nederland. Uiteenlopende groepen van beoefenaars van kamermuziek en een breder publiek worden er samengebracht in een uitnodigende festivalsfeer. Daarbij wordt samengewerkt met (Eu-)regionale muziekscholen, het Conservatorium Maastricht, het Prinses Christina Concours, Stichting Jong voor Oud en de talrijke Limburgse podia waar het Orlando Festival zich manifesteert.

Volgens de statuten van het Orlando Festival stelt het zich ten doel om de uitoefening van kamermuziek te bevorderen, in de meest brede zin. Om dit te bereiken worden jaarlijks twee muziekevenementen georganiseerd: het Orlando Festival in de zomer en de Orlando Samenspelcursus in het voorjaar.

Het festival vervult een bijzondere rol in het Nederlandse muziekleven door een structurele bijdrage aan de talentontwikkeling en aan het ensemblespel als bijzondere vorm van muziekbeoefening. De vaste festivallocatie, Hotel & Conferentieoord Rolduc te Kerkrade, vormt een ideale plek voor het festival. Niet alleen de ligging, maar ook de kwaliteit van dit unieke monument maken het bijzonder geschikt voor het Orlando Festival. Rolduc beschikt over voldoende faciliteiten om alles onder een dak te brengen.

De radiozenders Radio 4, L1 en de Concertzender verzorgen live uitzendingen en verslaggeving vanuit Rolduc en de andere concertlocaties.

Een overzicht van alle jaren van het Orlando Festival vind je hier: HISTORIE.

DOELGROEPEN

De doelgroepen van het Orlando Festival zijn zeer divers: amateur kamermuziekbeoefenaars van alle niveaus en in leeftijd oplopend van 12 jaar tot senioren, conservatoriumstudenten (van 18 tot 24 jaar) en de jonge professionele kamermuziekensembles en zangers (tot 35 jaar). Met de concerten, masterclasses, lezingen, workshops, openbare lessen richt het festival zich op het publiek uit de Euregio tot muziekliefhebbers uit het hele land.

Amateurdeelnemers

Amateur deelnemers kunnen zowel met een ensemble als individueel deel nemen aan het Orlando Festival.

Lees hier meer over deelname met een eigen ensemble:
amateur ensembles

Lees hier meer over individuele deelname aan:
Ad Hoc op Orlando

Masterclass deelnemers

Lees hier meer over de twee masterclasses tijdens het Orlando Festival:
Orlando Masterclass voor kamermuziek 

Orlando Masterclass voor zangers

Bezoekers

Tijdens het festival kunnen alle evenementen en concerten bezocht worden. U kunt ook een aantal dagen op festivallocatie Rolduc verblijven.

Lees meer over een bezoek aan het Orlando Festival:
Bezoek het Orlando Festival

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit