Musici

Rusquartet

Musici, docenten 11 – 21 augustus 2022

Rusquartet (Rusland)
Xenia Gamaris viool
Anna Yanchishina viool
Ksenia Zhuleva altviool
Peter Karetnikov violoncello 

Het Rusquartet is opgericht in 2001 aan het Tsjaikovski Conservatorium onder supervisie van G.V. Soboleva, de cellist van het Prokofiev Kwartet. De leden hebben gestudeerd aan het Conservatorium van Moskou en studeerden af bij professor Dimitri Sjebalin (altviolist van het Borodin Kwartet).

Het Rusquartet volgde sindsdien meerdere masterclasses bij Russische en buitenlandse musici van o.a. het Borodin Kwartet, Kopelman Kwartet, Alban Berg Kwartet, Artis Kwartet, Schoenberg Kwartet, Juilliard Kwartet, Emerson Kwartet, Cleveland Kwartet en Takacs Kwartet. Henk Guittart (altviolist van het Schoenberg Kwartet) werd één van hun belangrijkste mentoren.

Het Rusquartet heeft al verschillende prijzen gewonnen. Zo wonnen ze de eerste prijs in Rheinsberg (Duitsland) op een competitie ter ere van Sjostakovitsj’s 100ste verjaardag in 2006. In 2007 werd het kwartet uitgenodigd om deel te nemen aan de prestigieuze Banff Internationale Strijkkwartet Competitie. In 2008 wonnen ze het 8ste Sjostakovitsj Internationale Strijkkwartet Concours in Moskou.

Het repertoire van het Rusquartet is breed en divers; Het omvat muziek uit vele stijlperiodes. De vier musici zetten zich met hart en ziel in voor hedendaags repertoire en voor minder bekende werken. Hun programma’s bevatten werken van Andrei Eshpai, Mikhail Marutaev, Alexander Lokshin, Georges Onslow, Lex van Delden, Kelly-Marie Murphy, Steve Martland, Jonathan Dove and Olli Mustonen. In 2010 speelden ze de wereldpremière van één van Samuel Feinberg’s kwartetten, op een festival georganiseerd ter ere van Samuel Feinberg’s 120ste verjaardag. De Nederlandse componist Louis Andriessen was zeer onder de indruk van hun professionaliteit toen Rusquartet in 2009 zijn vijf kwartetten in Vancouver ten gehore bracht.

Rusquartet werkte samen met het Borromeo Quartet, Stephen Prutsman (piano), Andrés Díaz (cello), Charles Neidich (klarinet), Philippe Graffin (viool), het Glinka Quartet, Alan R.Kay (klarinet) en Hardy Rittner (piano).

Rusquartet’s vertolkingen zijn in vele landen via de radio uitgezonden. Het kwartet nam een CD op met werken van Tanejev en Sjebalin en in 2017 verscheen een veelgeprezen Cd met werken van Tsjaikovski op het label Etcetera. Sinds 2016 is Rusquartet vaste gast op het Orlando Festival, waar ze een breed en gevarieerd repertoire van strijkkwartetten uitvoeren, evenals andere kamermuziek.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit