Musici

Shuann Chai

Musicus, docent 11 – 21 augustus 2022

Shuann Chai is een ondernemende en geëngageerde pianiste, en wordt zeer gewaardeerd voor haar uitvoeringen op diverse historische toetsinstrumenten en op moderne vleugels.

Zij begon haar pianolessen op 5 jarige leeftijd en kreeg onder meer les van Jack Radunsky, een voormalig leerling van de pianist/componist Percy Grainger. Zijn lessen veroorzaakten een grote belangstelling en bewondering voor vroege opnames en voor de romantische traditie van pianospelen. Radunsky moedigde haar aan om lessen te volgen bij Malcolm Bilson. Shuann was toen 14 jaar, en deze sprankelende  invloeden leidden  tot haar enthousiasme voor historische piano’s.

Shuann genoot haar opleiding op Oberlin en het New England Conservatory, vervolgens nam ze les bij Norma Fisher, Claus-Christian Schuster en Anton Kuerti. Na tien jaar in Boston te hebben gewerkt, verhuisde Shuann in 2007 naar Nederland, waar ze haar studies vervolgde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Recentelijk speelde ze op het  Beethoven Festival Zutphen als soliste in Beethovens ​Koorfantasie o.l.v. Jan Willem de Vriend, ze soleerde in Mendelssohns 1e concert met de New Dutch Academy, en in Beethovens Tweede Concert met het Bloomington Early Music Festival Orchestra o.l.v. Stanley Ritchie. Ze trad onder meer op in festivals en  concertzalen als:  La Folle Journée (Tokyo), Bach en Combrailles (Frankrijk), Troldsalen (Noorwegen), St. Cecilia’s Hall (Edinburgh), Jordan Hall (Boston), Forbidden City Concert Hall (Beijing). Ze gaf het eerste solo recital in de nieuwe gebouwde  Hertz Zaal in Utrecht, TivoliVredenburg.

Shuann geeft masterclasses en recitals met lezingen, o.a. op Temple University, University of California, University of Edinburgh, Gulanyu Piano Academy (China) en Central Conservatory in Beijing. Sinds 2011 is Shuann artistiek leider  van het jaarlijkse Pianoforte Festival Zaandijk.

Shuann speelt kamermuziek met violisten Shunske Sato en Sarah Kapustin, cellisten Hidemi Suzuki en Viola de Hoog, en bariton Mattijs van de Woerd. In richtte ze het  Archduke Ensemble op, een gemengd ensemble dat zich wijdt aan het uitvoeren van kamermuziek op historische instrumenten. In de afgelopen jaren heeft Shuann haar schouders gezet onder het uitvoeren van de complete sonates van Beethoven.

Shuann Chai is dankbaar voor het gezelschap van drie ‘metgezellen’: een Steinway gesigneerd door de legendarische jazz pianisten Herbie Hancock en Ahmad Jamal, een originele Érard  (1861), en een originele 1820 Rosenberger fortepiano, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit