Musici

Larissa Groeneveld

Musicus, docent 11 – 21 augustus 2022

“Larissa Groeneveld, onthoud die naam’, schreef Le Figaro in 1995. In de loop der jaren heeft Larissa Groeneveld vaste ensembles gevormd. met pianist Frank van de Laar ,het Osiris Trio en met harpiste Gwyneth Wentink. Ze concerteerde met onder andere Giora Feidman, Dmitri Ferschtman , Natalia Gutman, Herman Krebbers, Reinbert de Leeuw en Giovanni Sollima.

Vele vooraanstaande Nederlandse componisten zoals Theo Loevendie en Theo Verbey schreven composities voor haar. Zo ook het dubbelconcert voor haar en Ernst Reijseger door Guus Janssen. Tijdens de Amsterdamse Cellobiënnale 2010 speelde zij de  wereldpremière ‘Bandersnatch voor cello en pianola’ van Theo Verbey, en in 2012 “Words and song without words” van Yannis Kyriakides, waarvan de opname bekroond is met de International Composers Rostrum Prize 2014.

Met het Osiris Trio geeft zij vele concerten over de hele wereld. Het trio werd veelvuldig bekroond, onder andere in 1992 met de Philip Morris Finest Selection en de prestigieuze Annie Bosboom Prijs 1997. In 1996 speelden ze in de serie Rising Stars, met een concert in de Carnegie Hall in New York.

In 1988 debuteerde Larissa Groeneveld in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met het Tripelconcert van Beethoven. Sindsdien heeft ze als soliste met vele grote orkesten opgetreden, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de Berliner Symfoniker en het St. John’s Smith Square Orchestra. In 2005 speelde zij het celloconcert van Gulda met de leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Zij is verbonden als hoofvakdocente aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het AMT. Larissa Groeneveld bespeelt een Domenico Busan cello uit Venetië, 1763.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit