Musici

Henk Guittart

Dirigent, docent 11 – 21 augustus 2022

Henk Guittart (geb.1953) studeerde altviool aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jürgen Kussmaul en orkestdirectie bij Louis Stotijn. Van 1974 tot 1990 was hij als altviolist en artistiek leider verbonden aan het door hem opgerichte Schönberg Ensemble. Vanaf het ontstaan in 1976 tot de opheffing in 2009, gedurende 33 jaar, was Henk Guittart altviolist van het internationaal befaamde Schönberg Kwartet. Van het Schönberg Kwartet zijn 35 cd’s verschenen die internationaal veel lof oogstten. Gedurende de 37 jaren waarin Henk Guittart als altviolist op het podium te horen was, gaf hij vele wereldpremières (inclusief werken van Schönberg en Zemlinsky die hij herontdekte) en werkte hij samen met componisten als Louis Andriessen, Luigi Dallapiccola, Berthold Goldschmidt, Sofia Gubaidulina, Mauricio Kagel, Otto Ketting, Igor Markevitch, Luigi Nono, Alfred Schnittke, Valentin Silvestrov en Isang Yun.

Henk Guittart is een gepassioneerd leraar en coach. Van 1978 tot 2019 was hij op diverse Nederlandse conservatoria als kamermuziekdocent en dirigent werkzaam. Hij was gastdocent en gastdirigent aan o.a. het Frans Liszt Conservatorium (Budapest), Princeton University (V.S.), Orpheus Instituut (België) , University of Southern California (Los Angeles), Carl Maria von Weber Hochschule (Dresden), Musikhochschule Keulen, Tsjaikovski Conservatorium Moskou, Guildhall School (Londen), Royal Northern College of Music (Manchester) en Stanford University (V.S.).Van 2006 tot 2013 maakte Guittart deel uit van de faculteit van het befaamde Banff Centre in Canada, waar hij vanaf maart 2010 tevens gedurende drie succesvolle jaren artistiek directeur was van de herfst en winter programma’s. Hij coachte in Banff ieder jaar honderden individuele musici en diverse ensembles. In maart 2014 werd Henk Guittart benoemd tot International Tutor for Strings Performance and Pedagogy  aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Vanaf september 2014 is hij Artistiek leider van Orlando Festival & Concours op Rolduc, Kerkrade. Op 1 december 2015 is hij benoemd tot Directeur/Artistiek leider van Stichting Kamermuziek Limburg.

Als dirigent heeft Henk Guittart een wijd repertoire, reikend van de Weense klassieken via een groot deel van de muziek van de componisten van de Tweede Weense School tot en met brandnieuwe muziek, inclusief muziektheater en opera. Tot dusver verschenen er 8 CD’s van hem als dirigent, met werk van Kurt Weill, Jonathan Dove, Jonathan Berger, Schoenberg, Webern, Berg, Zemlinsky, Wagner, Bruckner, Debussy, Mahler en Busoni.

In 2011 richtte hij in Canada Gruppo Montebello op, een  ‘all-star’ internationaal ensemble, waarmee hij de complete verzameling bewerkingen van de Weense Verein für Privataufführungen uitvoert en op CD vastlegt, veelal in zijn eigen gereviseerde versies. Vanaf 2015 is het Orlando Festival de thuisbasis van Gruppo Montebello. Voor de nabije toekomst staan de belangrijkste grote werken voor ensemble van Schoenberg, Berg en Webern op het repertoire.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit