Musici

Elena Nemtsova

Musicus, docent 11 – 21 augustus 2022

Elena Nemtsova is een internationaal erkend kamermusicus en begeleider. Ze combineert een drukke podiumcarrière met haar hoogleraarschap in solobegeleiding aan de muziek- en kunstuniversiteit in Wenen, Oostenrijk en een begeleidingsfunctie aan de Anton Bruckner Universiteit in Linz.

Ze treedt regelmatig op internationale muziekfestivals op zoals Altensteiger Summer Academy, Schloss Heiligenberg Int.Music Academy (Duitsland), Orlando Festival (Nederland), Allegro Vivo Festival (Oostenrijk), Singapore Int. Vioolfestival (Singapore),Musiques Vivantes festival (Frankrijk) en Vituskircherl Kamermuziekfestival (Oostenrijk).

Elena werkt onder meer samen met Gerhard Schulz, Thomas Riebl, Karine Georgian, Garry Hoffmann, Sophia Jaffe, Henk Guittart, Alan R.Kay, Ralph Kirschbaum, Amiram Ganz en Lars Mlekusch.

Sinds de vroege leeftijd van vijf jaar begon Elena Nemtsova haar muzikale vaardigheden als pianiste en componist te ontwikkelen aan de Speciale Muziekschool-Lyceum, vernoemd naar Rimsky-Korsakov, gevolgd door het afronden van een gezamenlijk bachelordiploma in piano-uitvoering en compositie met onderscheiding aan het Sint-Petersburgse Conservatorium. In 2009 vervolgde ze haar studie aan de Royal Northern College of Music, waar ze een Master in Performance en een prestigieus International Artist Diploma in Kamermuziek behaalde.

Elena is winnaar van talrijke prijzen en onderscheidingen. Samen met haar broer Mikhail Nemtsov vormde ze in 2007 een cello- en pianoduo. Nemtsov Duo heeft internationaal succes behaald in grote concoursen, waaronder de 1e prijs in het Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition (Verona, Italië), 1e prijs in het Zweedse Duo Int. Concours, 3e prijs in Pinerolo Int. Kamermuziekconcours en 3e prijs in Lyon Int.Chamber Music Contest, allemaal onderdeel van het WFIMC. Nemtsov Duo maakte zijn Wigmore Hall-debuut in 2011. Ze verschenen op verschillende festivals zoals Edinburgh Fringe, Buxton Music Festival, Oxford May Music Festival, Pruisische Cove en traden op in de Royal Festival Hall, Bridgewater Hall, Saint Petersburg Philharmonia Hall, Lyon National Opera House.

Nemtsov Duo heeft twee cd’s uitgebracht: Werken voor cello en piano van Boccherini, Beethoven en Chopin (Azurra Music Records, Italië 2011), “60 Degrees North” (CMF label, Londen 2015) en live uitgevoerd op BBC.

Elena voert een breed scala aan kamermuziekrepertoire uit, van duo tot klein kamerorkest. Ze neemt regelmatig deel aan cross-over projecten zoals het uitvoeren van arrangementen van Bruckner 7e Symfonie door “Klassik Musikfest Mühlviertel” in het Oostenrijkse Oberneukirchen en Maler “Lieder fahrenden gesellen” met Gruppo Montebello, het uitvoeren van Schubert “Winter Reise” en “Schöne Müllerin” gearrangeerd voor piano, cello en orator, en het deelnemen aan Mozarteum orkest Salzburg kamermuziek series “Viertel nach acht”.

Elena is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om haar repertoire uit te breiden en speelt veel moderne en hedendaagse muziek. Ze heeft in 2017 een wereldpremière van een cello pianosonate van Edwin Roxburgh gegeven en onlangs “Double” voor klarinet en piano opgenomen, geschreven door Louis Andriessen met Alan R. Kay tijdens het Orlando Festival. (Theater Heerlen, Nederland).

Haar prestaties als componist zijn o.a. de eerste prijzen bij Jonge Componistenwedstrijden “Ik ben componist” en “Crystal Tuning Fork”. Speciaal voor het Nemtsov Duo schreef ze een stuk “Heartbeat” dat op de CD is verschenen. Haar stuk “Mirage” is in opdracht van Ensemble Mirage gemaakt en ging in 2017 in première op St John’s Smith Square in Londen.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit