Musici

Ellen Corver

Musicus, docent 11 – 21 augustus 2022

Ellen Corver studeerde bij Else Krijgsman en Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op haar zeventiende leerde ze Karlheinz Stockhausen kennen. Ze ging met hem samenwerken en voerde werk van hem uit op internationale festivals als het Festival d’Automne, de Salzburger Festspiele en het Holland Festival. Deze samenwerking resulteerde in de eerste volledige registratie van zijn veertien Klavierstücke voor piano solo, uitgebracht op het eigen platenlabel van de componist.

Niet alleen is Ellen Corver bekend geworden door haar uitvoeringen van de werken van Debussy, Ravel, Brahms, Beethoven en Haydn, maar ze heeft ook naam gemaakt als vooraanstaand vertolkster van hedendaagse muziek. Zo voerde ze pianoconcerten uit van John Cage, György Ligeti en György Kurtág. Klaas de Vries en Theo Verbey schreven beiden een pianoconcert voor haar. Ellen is ervan overtuigd dat de intensieve samenwerking met al deze componisten van beslissende invloed is geweest op haar vorming als pianiste. In haar beleving verandert het directe contact met levende componisten ook de houding van waaruit je het werk van de grote meesters uit het verleden interpreteert.

Als soliste trad Ellen Corver op met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Asko|Schönberg,  onder dirigenten als Jonathan Nott, Markus Stenz, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Peter Eötvös en Mariss Jansons.

In 1988 was Ellen mede-oprichtster van het Osiris Piano Trio. Met dit ensemble deed zij vijf continenten aan met meer dan tachtig pianotrio’s van uiteenlopende componisten op het repertoire. Gedreven door muzikale nieuwsgierigheid heeft Ellen hedendaagse componisten zo’n twintig nieuwe opdrachtwerken speciaal voor het Osiris Trio laten schrijven.

Zij heeft vijftien cd’s opgenomen, waarvan vele lovende kritieken kregen. Haar registratie van Mantra van Stockhausen (uitgevoerd met haar pianoduo-partner Sepp Grotenhuis) werd bekroond met een Edison. Haar passie voor kamermuziek was de inspiratie voor vele samenwerkingen met een keur van musici, onder wie sopraan Charlotte Riedijk en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. Met mezzosopraan Gerrie de Vries heeft Ellen op het gebied van muziektheater de krachten gebundeld.

Sinds 1994 is Ellen als hoofdvakdocent piano verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en zij wordt vaak uitgenodigd voor het geven van internationale masterclasses. Als lid van het Osiris Trio is zij bovendien docent aan de masteropleidingen pianotrio van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.

Overzicht musici

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit