English
News

Orlando Masterclass

De Orlando masterclass, een fenomeen in de internationale kamermuziekgemeenschap. Waarom?

 

De Masterclass is al 36 jaar een belangrijk element van het Orlando Festival. Talloze kamermuziekensembles die nu de internationale podia bespelen, hebben ooit deelgenomen aan de Masterclass van het Orlando Festival.  De huidige Orlando masterclass is bedoeld voor jonge professionele ensembles die zich hebben toegelegd op de kamermuziek en voor jonge professionele vocalisten (leeftijd tot 35 jaar), die hun niveau en vaardigheden willen uitbreiden door het volgen van lessen van internationaal gerenommeerde en ervaren docenten en specialisten.

Met ingang van 2015 heeft het Orlando Festival een radicaal andere opvatting over het fenomeen masterclass voor ensembles geïntroduceerd: waar vroeger in het algemeen twee of drie strijkkwartetten op uitnodiging van het Orlando Festival van één coryfee lessen kregen, zijn er nu meer en gevarieerde ensembles, die van verschillende docenten begeleiding krijgen. Ensembles worden na aanmelding en een selectieprocedure uitgenodigd voor deelname.

De masterclass voor ensembles staat in nauw verband met het Orlando Concours, omdat alle juryleden van het concours ook lessen geven  tijdens de masterclass, waarvoor deelnemers aan het concours zich tevens kunnen aanmelden. Zodoende wordt aan alle concoursdeelnemers, niet alleen aan de finalisten, de mogelijkheid geboden om gedurende zeven dagen intensief les te krijgen van de juryleden en hun Orlando-collega’s.

De ensembles die zijn toegelaten tot de masterclass treden frequent op tijdens de avondconcerten, naast (en waar mogelijk samen met) de Orlando- musici. Bovendien krijgen zij ook de kans om hun repertoire op de regioconcerten ten gehore te brengen. Op deze wijze biedt het Orlando Festival & Concours de deelnemende ensembles ook de broodnodige podiumervaring.

Overzicht

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit