English
News

Een vooruitblik naar Orlando Festival 2018 door artistiek leider Henk Guittart

De programmering van de 21 middag- en avondconcerten is klaar, de precieze programma’s zijn binnenkort op de Orlando website te zien.
 
Orlando 2018 presenteert een zo evenredig mogelijk aandeel muziek uit de barok (o.a. Vivaldi’s Vier Jaargetijden, een van zijn fagotconcerten en veel Bach!), de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. En bij dit al - zoals u inmiddels gewend bent - veel aandacht voor Nederlandse kamermuziek.

Nederlands beroemdste levende componist Louis Andriessen staat centraal: 23 kamermuziekwerken worden uitgevoerd door 21 van de Orlando musici, 60 jaar omvattend: van vroeg werk uit de jaren 1957 tot aan zijn nieuwste orgelwerk uit 2017! Louis zal enkele dagen op Orlando aanwezig zijn, om met de Orlando musici te repeteren. Op zijn verzoek heb ik ook werken van Stravinsky en Poulenc geprogrammeerd. Bovendien voeren we het Septet van zijn leraar Kees van Baaren en twee werken van zijn voormalig student Martijn Padding uit, Martijn is nu als opvolger van Louis compositieleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De Orlando musici zullen tijdens Orlando een CD opnemen met een selectie uit zijn kamermuziek, zoals dat eerder is gebeurd met de werken van Oscar van Hemel. Deze CD heeft vorige week de fabriek verlaten. Over enkele maanden zal de Mahler CD van Gruppo Montebello met opnames uit Orlando 2015 (Vierde Symphonie) en Orlando 2016( Kindertotenlieder) verschijnen.

Maar liefst 29 Orlando musici zullen er in Rolduc zijn, zie de website, met daarbuiten nog Joseph Quoidbach, kinesioloog, Carolien Arends – die op verzoek de masterclass ensembles introduceert in de zeer effectieve Emotional Freedom Techniques (EFT) – en sopraan Wonjung Kim die niet alleen twee werken van Andriessen zal zingen maar bovendien iedere ochtend een yoga-sessie aanbiedt, voor iedereen toegankelijk.

Het wordt een festival met ongekend veel slagwerk (o.a. voor Bartók’s fameuze Sonate voor twee pianisten en twee slagwerkers). Ik ben blij dat Jennifer Heins weer komt spelen, in al weer haar derde festival, en dat ze haar collega Jonathan Bonnyop Orlando introduceert.

Axel Everaert leidt als vanouds de vocale Masterclass, later in het festival aangevuld door tenor Marcel Reijans, die samen met Ludwig Mittelhammer en Gruppo Montebello Mahler’s Das Lied von der Erde zullen uitvoeren.

Tot mijn grote vreugde zal Sigiswald Kuijken de masterclass ensembles lesgeven in hun klassieke repertoire. Sigiswald zal ook een lezing geven over zijn interessante speurtocht naar de violoncello da spalla, en Bach’s Suite nr.1 op dit mooie nieuwe/oude instrument ten gehore brengen. (Larissa Groeneveld en Mikhail Nemtsov spelen dit jaar resp. Suite nr. 3 en nr. 2). En op verzoek van de barok-spelers onder de Orlando musici staat hij hen met advies bij in de voorbereiding van hun uitvoeringen.

Enkele Masterclass ensembles hebben zich al aangemeld, zoals het terugkerende Erlendis Gitaar Kwartet en twee ensembles van het Moskouse Tsjaikovski Conservatorium (een piano trio en een viool-piano duo).

We kijken allemaal uit naar weer een spannend Orlando Festival, met veel ‘Goud van Oud’ en veel ontdekkingen!

Overzicht

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit