English
News

Een terugblik op Orlando 2018 en een vooruitblik op 2019

Het 37ste Orlando Festival was een daverend succes!  Dat er enkele concerten zelfs uitverkocht waren, stemt tot tevredenheid. Artistiek waren er talloze hoogtepunten, met vele staande ovaties juist ook voor  de avontuurlijke elementen in het festival, zoals voor de (24!) composities van de centrale componist Louis Andriessen en de ongewone en vernieuwende wijze van uitvoeren van Vivaldi’s Vier Jaargetijden.

Orlando verheugt zich in een zich steeds uitbreidend publiek, met dit jaar wederom veel nieuwe gezichten. Men genoot zichtbaar en hoorbaar van de 21 concerten, de 24 regioconcerten en de masterclasses en lezingen. Ook onder de actieve deelnemers is er sprake van uitbreiding en vernieuwing, mede dankzij de Ad Hoc op Orlando formule.
De masterclass werd bevolkt door een recordaantal van 38 jonge musici, die zich in hun ensembles en als vocale solisten hebben laten horen op de regioconcerten en incidenteel op de Orlando concerten, steeds met groot succes. Het Poolse Erlendis Quartet was op uitnodiging prominent aanwezig. Dit unieke ensemble is door de Orlando docenten geselecteerd voor een Nederlandse concerttournee in 2019-2020.

Evenals op de Oscar van Hemel CD die het Orlando Festival vorig jaar uitbracht op het label Et’cetera, zullen ook op de toekomstige Louis Andriessen CD vier masterclass musici te horen zijn. Dit geeft aan op welk niveau de masterclass zich momenteel bevindt. Louis Andriessen stak zijn bewondering voor de uitvoeringen door deze jonge musici niet onder stoelen of banken! En de Van Hemel CD kreeg lovende recensies, ook de uitvoering van het masterclass ensemble Malevitsj Piano Kwartet. Lees hier de recensie.

Tijdens Orlando 2018 werd nieuwe CD van Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart, m.m.v. sopraan Lies Vandewege en bariton Henk Neven, uitgebracht. De CD bevat twee belangrijke werken van Gustav Mahler (4e Symfonie en Kindertotenlieder), opgenomen tijdens Orlando Festival 2015 en 2016. Ook de nieuwe CD van het Osiris Trio, met 4 nieuwe Nederlandse composities van Klaas de Vries, Diderik Wagenaar, Bob Zimmerman en Oene van Geel, werd tijdens een concert gepresenteerd, met een uitreiking van de 1e exemplaren aan de aanwezige componisten Zimmerman en Wagenaar.  De werken van Van Geel en Zimmerman werden door Osiris ook in de afgelopen jaren op Orlando  gespeeld.
De radio (AVROTROS en Concertzender) heeft meer dan de helft van de 21 middag- en avondconcerten opgenomen en al voor een groot deel uitgezonden. De NRC was enkele dagen aanwezig, zie het mooie verslag van Joep Stapel.

Filmer Margo de Haas maakte weer opnames voor een nieuwe documentaire die te zijner tijd op Stingray/Brava -en hopelijk ook dit jaar weer op L1- zal worden uitgezonden.

De twee concerten van de Gruppo Montebello met werken van Webern, Busoni en Mahler (tevens voor radio-uitzending en CD distributie opgenomen) vormden traditiegetrouw een prachtige en bijzondere afsluiting van een in alle opzichten geslaagd Orlando Festival!

De plannen voor 2019 worden natuurlijk al weer gesmeed.

Voor alle amateur deelnemers zal er een noviteit plaatsvinden: de instudering en uitvoering van het speciaal voor gevarieerde amateurensembles door Patrick van Deurzen gecomponeerde Songs and Dances (2018), en dan ook nog  onder leiding van de componist. Ook komt er weer een belangrijke Nederlandse centrale componist, binnenkort hoort u meer daarover.

Vrijwel alle musici uit de 2018 editie zullen ook weer van de partij zijn in 2019, met natuurlijk wat uitbreiding en afwisseling; binnenkort worden de namen op de website bekend gemaakt.  Gruppo Montebello zal zich bezig houden met kamermuzikale versies van orkestwerken van Alexander Zemlinsky (Psalm 23, met kamerkoor), Alban Berg (Sieben frühe Lieder, m.m.v. de Duitse sopraan Anna Lucia Richter) en Max Reger (Vioolconcert m.m.v. de Australische violist Kristian Winther).

Noteert u alvast de data van het volgende Orlando Festival: van 8 tot 18 augustus 2019.

Maar ook gedurende het jaar kunt u nog uw hart ophalen aan Orlando manifestaties of Orlando musici: binnenkort begint de Samenspelcursus in Zuid-Limburg,  begin november is er de Nederlandse concerttournee door het Engelse Behn trio (Winnaars van het laatste Orlando Concours in 2017) en eind november speelt het Rusquartet in Maasmechelen (België)  (22 november) en Mook (25 november). Het Rusquartet komt in april 2019 ook in Nederland om samen met klarinettist Alan Kay een concert te verzorgen op 23 april in Diligentia, Den Haag.

Overzicht

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit