English
News

39ste editie Orlando Festival: 13 – 23 augustus 2020

Het Orlando Festival 2020 programma kent behalve een keur aan kamermuziekwerken uit vier eeuwen ook twee centrale componisten: Rudolf Escher (1912-1980) van wie 9 toonaangevende kamermuziekwerken zullen klinken, en Ludwig van Beethoven (1770-1827) van wie 17 composities (bijna 8 uur) zullen worden uitgevoerd.

Het muziekbedrijf (voor mij is dat iets anders dan het muziekleven) vraagt vaak aandacht voor (series) concerten of Cd’s door middel van herdenkingen van geboorte- of sterfjaren van componisten. In mijn eigen verleden waren dat voor mijn ontwikkeling vaak belangrijke momenten: in 1974, honderd jaar na de geboorte van Arnold Schönberg, werd het Haags conservatorium-ensemble waar ik deel van uitmaakte gevraagd om op het prestigieuze Festival van Vlaanderen een programma gewijd aan Schönberg te spelen. Voor ons was dat aanleiding om ons “Schönberg Ensemble” te noemen. De rest is geschiedenis. Dertig jaar na Schönberg ‘s sterfjaar, in 1981, presenteerde het Schönberg Ensemble de complete kamermuziek-inclusief alle liederen- in 10 programma’s, in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Ter gelegenheid van de ‘centennials’ van Anton Webern (1983) en Alban Berg (1985) vroeg het Concertgebouw in Amsterdam ons om eenzelfde overzicht van de complete kamermuziek van die componisten te programmeren. Een decennium later volgde een complete Zemlinsky serie door het Schönberg Kwartet.

Zo positief een dergelijk initiatief kan zijn wanneer het gaat om tot dan onderbelichte, verwaarloosde of onbekende componisten, vaak heb ik later geconstateerd dat het, zoals ik dat noem, feitelijk een ‘alibi’-programmering betrof. Na een dergelijke intensieve festival-achtige opzet werd/wordt de componist in kwestie vaak weer ‘weggezet in de kast’.
Zelden laat ik me bij het programmeren nog leiden door verjaardagen van componisten, maar aangezien mijn plannen voor Orlando in de komende jaren al rekening hielden met Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert als centrale componisten, lag het voor de hand om de enig mogelijke numerieke koppeling in 2020 te kiezen: Beethoven werd 250 jaar geboren. En wat mij betreft is het ieder jaar een Beethoven-jaar, of een Schönberg-jaar, of een Andriessen-jaar of…

Henk Guittart
Artistiek leider / Directeur Orlando Festival

Overzicht

Cookies & privacy

We gebruiken slechts functionele en analytische cookies. Verder niets!

Privacy policy | Sluit