English
Jury

Stefan Metz

Voorzitter concours

Stefan Metz werd geboren in Transsylvanië. Hij studeerde cello aan de Academie van Boekarest. Later vervolgde hij zijn studies bij Paul Tortellier. Een kwartetcursus van het Amadeus Kwartet bracht hem naar Nederland, waar hij in 1976 het Orlando Kwartet oprichtte. Met dit kwartet maakte hij uitgebreide tournees over de gehele wereld. Het Orlando Kwartet maakte meer dan twintig cd’s waarvan twee de Grand Prix du Disque wonnen.

In 1982 richtte Stefan Metz het Orlando Festival op, een internationaal kamermuziekfestival. Als artistiek leider van het festival gaf Stefan Metz opdrachten aan de componisten Alfred Schnittke, Tristan Keuris, András Szöllösy, Marius Constant en Marijn Simons wier strijkkwartetten tijdens het Orlando Festival in première gingen.

György Kurtág’s veelvuldige bijdragen aan het Orlando Festival leidde tot een bijzondere band met Stefan Metz. Naar aanleiding van deze intensieve samenwerking speelde hij vele werken van Kurtág, onder andere tijdens het Edinburgh Festival, de Luzern Festwochen, Wien Modern en het Festival d’Automne de Paris. In 2003 won hij samen met het Orlando Trio de ‘Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik’, in 2004 een Edison en twee nominaties voor een Grammy Award.

Stefan Metz werkte samen met musici als Heinz Holliger, Nobuko Imai, Gidon Kremer, Menahem Pressler, Heinrich Schiff, het Borodin Kwartet en met leden van het Amadeus Kwartet. Hij geeft regelmatig masterclasses in Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Ook is hij meerdere malen jurylid geweest van strijkkwartet-concoursen in Bordeaux, Florence, Londen, Moskou, Praag en Hamburg. Verder is Stefan Metz de oprichter van de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam.

In 2011 droeg Stefan Metz het stokje van artistiek leiderschap over. Dit jaar is Stefan Metz de voorzitter van de jury van het Orlando Concours.

Overzicht Musici