English

Musici

Welke musici doceren, jureren en concerteren op het Orlando Festival 2017?

Musici

Voor de 36ste editie van het Orlando Festival is een keur aan kamermusici en solisten uitgenodigd. De enerverende concerten worden verzorgd door 26 musici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gerenommeerde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet (Moskou) zullen  veelvuldig concerteren en veel lessen en masterclasses geven.

De soloblazers die in 2016 zeer succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en van de Gruppo Montebello komen allen terug in 2017: Martine van der Loo (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en pianiste Elena Nemtsova.

Nieuw op het huidige Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist Sepp Grotenhuis, de Engelse contrabassist Toby Hughes en cellist Nicholas Trygstad, en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates.

Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Maar liefst tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden.

Pianist Hardy Rittner, graag geziene gast op het Orlando Festival, moet dit jaar verstek laten gaan vanwege heuglijk nieuws: gezinsuitbreiding! Dit betekent niet dat liefhebbers van de piano tekort zullen komen: integendeel, we besteden bijzondere aandacht aan de combinatie van twee vleugels, door een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende Mantra (1970) door Ellen Corver en Sepp Grotenhuis (die dit werk, dat als een van de mijlpalen van de twintigste eeuwse muziek wordt erkend, destijds met de in 2007 overleden componist intensief hebben ingestudeerd). Dezelfde pianisten voeren samen met de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele bovendien Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps uit.

Jury

Na drie zeer geslaagde edities van het nieuwe internationale Orlando Concours voor kamermuziekensembles (de opvolger van het Charles Hennen Concours) in 2014 (strijkkwartet), 2015 (pianotrio) en 2016 (gemengde ensembles van 3 tot 6 musici) is in 2017 de beurt weer aan de jonge internationale strijkkwartetten.

Een internationale jury bestaande uit voorzitter Wim de Jong (viool, Schoenberg Kwartet), Viola de Hoog (violoncello, Schoenberg Kwartet), Gina McCormack (viool, Sorrel Quartet), James Austin Smith (hobo, Tertulia Ensemble) en Catherine Yates (viool/altviool, Sorrel Quartet) zal uit de aanmeldingen een selectie maken van maximaal 9 kwartetten, die in drie rondes op Rolduc en een finale in Kerkrade naar de drie te vergeven prijzen zullen dingen.

Sam Wamper componeerde, in opdracht van het Orlando Festival & Concours, het verplichte werk voor de 3de ronde van het concours.